“Jaren lang werd ik geteisterd door angstaanvallen. Ik schaamde me dat ik deze gevoelens had en kon het met niemand delen.
Mijn vrienden en familie wisten niets van mijn angsten af en ik werd daar alleen maar eenzamer van.
Het begon allemaal in mijn kinderjaren. Ik had een enge film gekeken en werd bang gemaakt.
Mijn eerste echte angstaanval vergeet ik nooit meer. Ik kreeg het benauwd en werd enorm duizelig. Mijn handen trilde en ik dacht echt dat ik dood zou gaan. De benauwdheid werd steeds heftiger, wat ik toen alleen niet wist is dat het hyperventilatie was. Na deze eerste keer kwam het steeds vaker terug.
Mijn angst werd steeds erger en heeft mij jaren in zijn greep gehouden.
Angst voor de angst
Naast de angsten die ik had, werd ik ook steeds banger voor de aanvallen die er bij kwamen. Mijn angst was vermenigvuldigd, ik had een angst voor mijn angst opgebouwd.
Met mijn klachten zocht ik hulp bij mijn huisarts, ik ging er namelijk vanuit dat de klachten die ik ervaarde een lichamelijke oorzaak hadden. In het begin nam mijn huisarts mij serieus en ik kreeg allerlei onderzoeken om een lichamelijke oorzaak te vinden/ uit te sluiten. Er kwam niets uit de onderzoeken en de huisarts trok de conclusie dat ik last had van angstaanvallen gepaard met hyperventilatie.
Ergens was ik opgelucht nu ik een diagnose bij mijn klachten had, maar tegelijkertijd had ik ook een enorm verdriet.
Het gevoel dat ik er alleen voor stond was groot en bleef aanwezig. Mijn omgeving begreep niet van de situatie en ik moest “normaal” doen, want er was tenslotte niets aan de hand. En ik had geen reden om me angstig te voelen.
Na de diagnose
De ene angst na de andere angst overviel mij. De gevoelens liepen steeds vaker uit de hand. Door de lichamelijke klachten die het met zich meebrengt had ik echt het gevoel dat ik doodgaat zou gaan. Dit was zo beangstigend.
Nachten heb ik wakker gelegen, ik durfde niet te slapen, uit angst om dood te gaan in mijn slaap. Helaas bleef het hier niet bij. Mijn angst bereiden zich uit, de angst om een naasten te verliezen kwam er ook bij.
Alsof het lijden door mijn angstaanvallen niet genoeg was, werd het onbegrip van buitenaf groter. Ik zonderde mij steeds mee af en raakte in een isolement.
Jaren gingen voorbij zonder dat ik echt leefde. Ik liet mijn angst mijn leven leiden! De ene leuke reis, na de andere moest ik afzeggen, want inmiddels had ik zoveel angsten ontwikkeld dat ik niet meer durfde te vliegen.
Een leuk uitstapje net over de grens durfde ik ook niet meer te doen. Ik moest daar voor reizen met de auto en zelfs dat durfde ik ook niet meer.
Het keerpunt
De angsten werden steeds heftiger en namen mijn leven volledig over. Tot het moment kwam in mijn leven dat ik dacht dit wil ik niet meer! Ik kan niet meer!
Na een week lang lijden aan hyperventilatie, wat niet meer over ging wist ik dat er een keerpunt moest komen. Dit gaat niet langer.
Er moest toch iets zijn wat mij kon helpen! Vol verdriet en angst heb ik die dag aan mezelf een belofte gedaan: “ik laat mijn leven niet meer meer beïnvloeden door angst”
In de hierop volgende jaren ben ik op zoek gegaan naar de antwoorden op mijn “waarom-vragen”, met name waarom heb ik hier last van?
Ik wilde antwoorde op mij vragen en de oorzaak boven water halen. In de medische wereld wordt er snel met medicijnen behandeld en dat is juist waar ik niet in geloof. Medicijnen kunnen op korte termijn misschien verlichting geven en je op weg helpen, maar het echte medicijn ligt in jouw zelf!
Ik heb mijn oorzaak gevonden en weet inmiddels goed hier mee te leven en hier mee om te gaan. Ik ben weer de baas van mijn leven en de angst niet meer!
Herken jij jezelf in het bovengenoemde voorbeeld? Dan wil ik je hierbij vertellen dat je de eerste stap heb genomen! Namelijk bewustwording en acceptatie!
Lees verder als je benieuwd bent wat wij voor je kunnen betekenen! Of neem meteen contact met ons op.
Wat is angst eigenlijk:
Een angstaanval is een plots opkomend, intens onprettig en beangstigend gevoel. Een gevoel dat ervoor zorgt dat je direct wilt maken dat je wegkomt, zonder dat hier eigenlijk een aanleiding voor is. Met andere woorden: het activeert jouw ‘vecht of vlucht’ mechanisme. Dit gevoel kan zich voordoen naar aanleiding van een bepaalde situatie, maar heel vaak ook zonder aanwijsbare aanleiding. Als men zo’n paniekaanval heeft gehad, ontstaat heel vaak een anticipatieangst. Angst om nog eens zo’n aanval te hebben. Op het moment dat deze angst je dagelijkse leven gaat hinderen, spreken we van een paniekstoornis.
Wat zijn de verschijnselen van een angststoornis?
Door een angststoornis kan je last hebben van:
- piekeren
- rusteloosheid
- prikkelbaarheid
- slechte concentratie
- gespannenheid
- moeheid
- spierklachten
- slaapproblemen
Op momenten dat de angst overheerst, heb je bijvoorbeeld last van:
- hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven
- benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst
- tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten
- droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree
- hoofdpijn, rood worden, flauwvallen
- verwarring: je weet niet meer goed wie of waar je bent
- het gevoel dat je de controle over jezelf verliest, gek wordt of doodgaat
Vermijden van spanningen
- Mensen met een angst- en piekerstoornis kunnen slecht tegen spanning en onzekerheid. Je merkt dat je nieuwe, onbekende situaties liefst wilt vermijden. Je gaat bijvoorbeeld bij voorkeur dicht bij huis op vakantie, elk jaar naar dezelfde plek.
- Spanningen in relaties bespreek je liever niet.
- Confrontaties ga je uit de weg. Als je bijvoorbeeld geldproblemen hebt, laat je, jouw rekeningen liever ongeopend liggen.
Vluchten voor spanningen
- Sommige mensen met een angst- en paniekstoornis vluchten voor spanningen door in bed te gaan liggen.
- Of ze proberen hun zorgen en angst te verdringen door veel te eten.
- Anderen gebruiken alcohol, drugs of kalmerende middelen om zich minder gespannen te voelen.
- Je kunt zo heftig tegen problemen opzien dat je maar het liefst wilt dat anderen ze oplossen.
Treur niet! Angstaanvallen kun je goed aanpakken! Creëer een leven waarin angst geen hoofdrol meer speelt en voel je weer comfortabel in je eigen lichaam. Leer over de oorzaak van dit probleem en hoe je dit kunt overwinnen. Wil jij, je leven weer oppakken zoals het was?
Wij bieden de volgende methodes aan en zijn zijn geschikt om aan dit probleem te werken samen met jou!
- 1-op- 1 therapie: Persoonlijke begeleiding en therapie bij het overwinnen van jouw angst of fobie. Dit doe je face-to-face met een professionele angsttherapeut.
- Online programma: Het online programma bestaat uit videolessen waarin je afwisselend uitleg, theoretische inzichten, tools en voorbeelden krijgt te zien. Volg de training lekker op jezelf vanuit huis.
- Combinatie programma: Dit programma combineert de voordelen van zowel het online programma als de voordelen van persoonlijke begeleiding.
In een intake gesprek bekijken we met jou, de meest geschikte methode, bij jouw situatie. Alles kan in overleg en we denken graag met je mee.